søndag den 27. juni 2010

Roskilde eller ringe?

I disse dage er de første telte allerede blevet parkeret ved Dyrskuepladsen i Roskilde, og i 14 år var jeg én af dem, der med vold og magt skulle afsted til årets rockdrøn - alt andet ville være et alvorligt tab af identitet! Sådan er det ikke længere, og det er der flere grunde til. Den væsentligste er vel, at jeg simpelthen ikke har råd: I de senere år er billetpriserne skudt fuldstændigt absurd i vejret. I 1990, da jeg debuterede derovre, stod billetten mig i 350 kroner. I dag koster det det tidobbelte overhovedet at komme ind - og vel har der været inflation i de mellemliggende år, men voldsom har den sgu heller ikke været!

En anden grund er den naturlige, at jeg efterhånden har fået set de bands, jeg helst ville se, derovre. Jeg har arbejdet mig igennem personlige koryfæer fra New Order og Sisters of Mercy over Kraftwerk, Nine Inch Nails og The Residents til Sigur Rós og Sonic Youth forlængst. Og vel dukker der løbende nye orkestre op, som det er værd at se, men de fleste gæster alligevel København i løbet af året.

Læg dertil det faktum, at programmet, siden "den nye ledelses" overtagelse, er blevet langt mere midtersøgende og forudsigeligt end før - går man efter at blive det nye Ringe? - og der er reelt ikke så meget andet end stemningerne, festen og minderne at komme tilbage efter.

I år har ledelsen dog mere end nogensinde pisset i egen rede ved at forbyde egne drikkevarer på festivalområdet. Bag den beslutning ligger selvfølgelig "hensynet" til den mangeårige samarbejdspartner Carlsberg, som før i tiden ellers har gjort en relativt god figur ved begivenheden med glade, engagerede sælgere og medarbejdere. Men nu har bryggeriet, som i forvejen er berygtet for at forlange monopol på ølsalget i landets mange barer og værtshuse - konkurrenceforvridning i en episk skala! - åbenbart ønsket at sætte sit logo på hver eneste genstand (alkoholisk eller ikke!), som drikkes til koncerterne. Og ledelsen har tydeligvis ikke haft formatet til at sætte hælene i jorden og råbe "NEJ!!!!" Hvis den i det hele taget har ønsket at gøre det...

Monopolet medfører mig bekendt ikke prisnedsættelser på de i forvejen krydrede fadøl derinde, hvilket da er det mindste, publikum kan forlange til gengæld. Og the bottom line: For Roskilde Festivals ledelse anno 2010 er det tydeligvis ikke længere hensynet til publikum, men derimod hensynet til sponsorer og samarbejdspartnere, der tæller! Efter i forvejen at have betalt en formue for et halvslattent program, der vist kun kan imponere 15-årige nykommere, og som minder mere og mere om en oppustet udgave af Skive Festival, forventes festivalgængerne tvangsmæssigt at finde sig i at betale endnu en formue for et krus kedelig Carlsberg-pils. Og eftersom flertallet af dem, der kommer der, ikke just er millionærer, ligger selve festivalens koncept efterhånden langt ud over det rimelige.

Hvis jeg ikke allerede var på ufrivillig afvænning, ville jeg ikke udelukke, at jeg havde boycottet årets festival i ren protest over dens mere og mere tvivlsomme linje, der for mange år siden begyndte i det små med afskaffelsen af genbrugeligt bestik, eskalerede med et dårligt regnvejrs-beredskab og på det seneste har smittet af på både programmet og det mere almene service-niveau. Roskilde respekterer simpelthen ikke længere det publikum, alting starter og slutter med. Det er nok for sent i år til at opfordre andre til en boycot, men skulle nogen på festivalen læse med her, vil jeg i det mindste anbefale dem at drikke sig så æskestive i lejren - hvor man trods alt stadig kan gøre det, man har lyst til - at Carlsberg ikke tjener en jante på at pisse på kunderne, når de er inde for at se deres dyrt betalte koncerter!

PS: FARVEL, ROSKILDE!!! Det var hyggeligt så længe, det varede - vi havde virkelig vores gode stunder. Men hold kæft, hvor kræver det efterhånden fodarbejde fra din side, hvis jeg engang skal komme tilbage...

4 kommentarer:

 1. Jeg syns nu årets program er blevet mere end hæderligt. Prince, Patti, Dirty Projectors, Vampire Weekend, Local Natives,Beach House og, nah ja, Kings of Convenience. Et ganske udemærket og ganske indie-tungt program, som i hvert fald behager mig meget godt. Og Dizzie ville jeg da også lige tage hen og høre, for gammelt venskabs skyld. Hvis jeg alser skulle med...

  SvarSlet
 2. Støvsugede programmet i går, men de eneste, jeg nåede frem til, at jeg egentlig gad at se, var:

  Patti Smith
  Them Crooked Vultures
  Bad Lieutenant
  Motörhead
  Pavement
  Gallows
  Serena-Maneesh
  Iceage

  og (måske) Wooden Shjips og Gorillaz. Men de fleste af dem har jeg allerede set før... Nu hjælper det mig selvfølgelig heller ikke, at jeg nærmest er stået af indie-ræset - alt for mange af de nye bands mangler tænder og minder om noget, jeg har hørt mange gange før... Men jeg synes seriøst, selv hvis jeg tæller de bedste af dem med også, at det er en tynd kop te. I de bedste år var man konstant nødt til at vælge navne fra, fordi kvalitetskoncerterne stod i kø. Det gør de ikke længere...

  SvarSlet
 3. Tsk tsk. PRINCE!! DIRTY PROJECTORS!!!! :)

  SvarSlet
 4. Prince var super sådan ca. til og med Batman-soundtracket, men står han stadig distancen? Dirty Projectors kender jeg til gengæld ikke... Men det lyder som noget, man burde være skuffet over ikke at se :-)

  SvarSlet