fredag den 9. juli 2010

Danske postpunk-klassikere til download!

Jeg må kreditere http://substansinfo.blogspot.com/ for denne viden - de er væsentligt mere opdaterede mht. den slags ting, end jeg er - men jeg må absolut gøre opmærksom på, at en række relativt upåagtede hovedværker inden for dansk postpunk nu er kommet ud på nettet til download.

Vigtigst for mig er måske studieprojektet Mind Pollutions lp Your Pollution, som oprindelig blev udgivet i 1981 på legendariske Irmgardz. Gruppen havde base i en - i dén sammenhæng - så obskur by som Sorø, hvor guitaristen og initiativtageren Jan Krogsgård boede, og den var da også en ret løs konstellation, som imidlertid også inkluderede billedkunstneren Peter Bonde på trommer. Selve musikken på pladen, som blev indspillet under primitive forhold i løbet af en fire dages session, var en meget dyster, opklippet og fragmentarisk artpunk, der inkluderede reciterede poesi-passager, men ellers placerede sig et helt eget sted mellem Pop Group, Cabaret Voltaire og No Wave. Helt klart noget af det mest radikale, der udkom i den periode - strengt taget er det vel kun Ballet Mecaniques debutalbum, der er bare vagt sammenligneligt. Det eneste minus er måske, at tonen på optagelserne er noget selvhøjtidelig, men kan man ikke klare det, bør man nok i det hele taget holde sig væk fra den tids musik... Hent den.

Men en anden meget vigtig plade fra den tid, der også kan downloades nu, er opsamlingen Complication - a Danish Compilation, som Gedsted-gruppen Freshly Riots i 1984 udgav på DIY-selskabet Bondeskiver. Det, der især gør den vigtig, er, at man her kan høre helt eksklusive indspilninger med Olesen-brødrenes Sort/Hvide Landskaber og Jens Unmacks Drift. Der er også labre numre med Tristan T., War of Destruction og Electric Deads, ligesom sjældent dokumenterede No Knox pipper ind med et enkelt nummer og Sort Sol tilfører en unik udgave af "Ghost Rider". Kræs for både kendere og historikere! Se her.

En på mange måder lige så stor lækkerbid er den langt senere opsamling Bloodstains Across Denmark - den danske udgave af en blandt kendere meget rost serie, der opsamler obskure klassikere fra skiftende landes punkscener. Og som sædvanlig er der ikke så meget plads til pis på dette volumen: Der er kun det bedste, mest eksplosive materiale med af de repræsenterede grupper, som bl.a. inkluderer City-X, Sods, Brats, Prügelknaben, Bubs, Gate Crashers, Johnny Concrete og Lost Kids. Skal man kun eje én dansk punk-plade - og her snakker vi punk med stort P - er enten denne eller Sods' Minutes to Go de eneste to rimelige valgmuligheder! Download.

Check i øvrigt også duoen Grønvirkes 12" ep af samme navn fra 1982, som rummer en meget smuk og hypnotisk elektronmusik. Gruppen bestod af Steen Jørgensen i samarbejde med nu forlængst afdøde Freddy Frank, som drev den dengang meget centrale special-pladebutik Gry Records her i byen. Download her.

4 kommentarer:

 1. Apropos kræs for historikere og kendere. Er du klar over at Barbues arkiv ligger stort set uberørt i Husets kælder, inklusiv gamle programmer (eks. InfraRouge), pressematerialer, pressefotos (som regel sort/hvid fotografier med stempler), håndskrevne noter etc.? Hvorfor er der ikke nogen, der har reddet det arkivskab op endnu? En del af det er sikkert blot kuriosa, men kuriosa er så sandelig også spændende. Dem, der arbejder i Huset i dag, er vist lidt ligeglade med det... Var det ikke noget at gå om bord i, for en som dig, der tilsyneladende holder af at grave i lokalhistoriske arkiver? Jeg tror faktisk at de ville blive rigtig glade for at få en hånd med det derinde...

  SvarSlet
 2. Det lyder gevaldigt spændende, og jeg ville gøre det, hvis jeg ikke syntes, jeg havde rigeligt at se til i forvejen. For jo - sådan en kulturarv må ikke gå tabt. De burde egentlig overdrage det til den rette instans - måske Danmarks Rockmuseum i Roskilde?

  SvarSlet
 3. Ja, du har ret. Vi er nogle stykker, der forsøgte at få noget lignende sat i værk i foråret, men det strandede på nogle vilkår, som jeg egentlig ikke har lyst til at fortælle om offentligt. Rockmuseet har travlt, kan jeg dog sige uden at fornærme nogen. Susende travlt. Og jeg er lidt usikker på om Rockmuseet først og fremmest bliver en bevarings- og forskningsinstitution, eller om de koncentrerer sig om udstillinger og formidling....altså bare viser eksempler fremfor at gå i dybden. Jeg kan faktisk ikke rigtigt finde ud af, hvor poppet det Rockmuseum bliver...

  Nå, men nu ved du i hvert fald, at arkivet findes - inklusiv en masse 80'er fotos og plakater. Hvis du nogensinde skulle få lyst til at lave noget grundforskning.

  SvarSlet
 4. Lyder noget trøstesløst, det der. For skal det overhovedet give mening med et rockmuseum, må det fortælle hele historien - ikke bare Aquas og Gasolins, men også Saltlagerets, Barbues, de uafhængige pladeselskabers... Og har de ikke tænkt sig det, er projektet en falliterklæring.

  Men ja, det kan måske engang vise sig at være et nyttigt stykke information. Man får da lyst til at stille ét eller andet op med den oplysning engang.

  SvarSlet