lørdag den 17. juli 2010

Guf for limsniffere

Jeg skrev en artikel om emnet, "Nogle Ark om at Sniffe Lim", tilbage i 2006, mens jeg stadig var i fuld sving på Geiger - læs den evt. her. Men nu, hvor jeg har fat i punk- og postpunk-perioden, vil jeg gerne henlede evt. læseres opmærksomhed på endnu en central netressource, hvis man er interesseret i den tid, nemlig Dansk Punk og New Wave Historie 1977 - 2002. Et site, der, ud fra et bredt netværk af kontakter i miljøerne, har sammenstykket en ren guldgrube af information. Således er der omfattende diskografier for de fleste alternative pladeselskaber og en stor samling indscannede koncertplakater, men endnu væsentligere er det måske, at en lang række af tidens væsentligste fanzines ligger der til gratis download.

Perlerne i samlingen er Iklipsx - et relativt velskrevet og -informeret københavner-zine, der blev skrevet af kredsen omkring No Knox og Sort Sol og efterhånden blev til Sidegaden, samt Johnny Concretes No Århus, der hen over årene udviklede sig til et solidt jysk alternativ, som til sidst overgik konkurrenten på alle felter. Begge steder finder man solide interview- og anmeldelsessektioner, ligesom man får levende reportager fra alle de væsentlige koncerter dengang. Men sitet rummer også zines med kortere levetid og mindre gennemslagskraft - fra det flotte odenseanske Hardcore Rules til det mildest talt skramlede Kriminella - og alt, man finder derinde, er i det mindste friskt og relativt underholdende. Inspirerende relikter fra en tid, hvor man ikke skulle have en stor, dyr Mac og et diplom fra Journalisthøjskolen, som garanterer, at al originalitet er pillet ud af én, for at bedrive musikjournalistik. Og endda fin, engageret musikjournalistik skrevet af fans for fans - helt ulig det professionaliserede, blodfattige lort, vi med få undtagelser (håber, at Geiger kunne kvalificere sig som én!) er blevet spist af med i nyere tid... Besøg hjemmesiden her.

10 kommentarer:

 1. Lad mig endnu engang anbefale Barbues og Musikcafeens gamle arkivskabe, samt Husets plakatsamling.

  En årsag til, at de er spændende, er, at de rummer spændende kildemateriale og gode originalfotografier i sorthvid, se fx her: City X og nogle af de følgende materialer i albummet. Jeg har selv lagt de billeder ud, og det er en forsvindende lille del af, hvad der i virkeligheden er derinde. Det skal understreges, at der ikke længere er nogen til at vedligeholde den Facebook profil, som de ligger på - og næppe heller kommer nogen.

  En anden årsag er, at mange af de printede tekster, der er i skufferne, simpelthen er ved at forsvinde på grund af tidens tand. Gamle prints plejer ikke at holde i meget mere end 15-20 år, så de skal reddes nu, hvis nogensinde. Blækket fordufter.

  En tredje årsag er, at her er vigtige kilder til, hvad der foregik af tværkunstneriske projekter i 80erne. Kilder som er ret sjældne i de gamle fanzines og som i hvert fald slet ikke findes i diskografierne. Fx er det i kraft af Husets plakatsamling, at jeg fandt frem til 3 dages arrangementet, omtalt på side 35 og frem i denne publikation: Hvidovre Biblioteks Jubilæumsskrift Jeg anede ikke, at Michael Strunge var medhjælper i musikafdelingen på Hvidovre Bibliotek eller at arrangementerne var så sammensatte og sære...ærligt sagt tror jeg ikke, at et folkebibliotek i dag ville binde an med noget lignende. Det er de simpelthen blevet for pæne til.

  Plakaterne i Huset ligger bare stuvet sammen - i nogle tilfælde nærmest krøllet sammen. Nogle af dem har de passet så dårligt på at de nærmest er kassable på grund af støv og vandskader.

  SvarSlet
 2. Lyder seriøst som om, nogen i en fart burde gå i gang med affotografering, indscanning og formidling af det stof. Gik lidt videre på Facebook-siden og var ret imponeret over de ting, der dukkede op - bl.a. programmerne fra Permutant. Vil sådan set gerne gå ind i det, men ikke alene, for det lyder pænt omfattende, det hele. Men skulle nogen derude have lyst til at gøre mig selskab...

  Lyder helt absurd med arrangementet i Hvidovre - ikke mindst det faktum, at det åbenbart helt er gået i glemmebogen. Et arrangement, der kunne konkurrere med Gud & Grammatik, Nå! '80 og "de andre store", og som sikkert bare havde beliggenheden imod sig... Gad også godt se et bibliotek gå i kast med den slags i dag...

  SvarSlet
 3. Spørgsmålet er, om man ikke lige skulle blive lidt mere konkret omkring det, og henvende sig til Rockmuseet og spørge om de er gået ind i sagen, eller om de kun er interesserede i mainstreamdelen. Ellers har Det Kongelige Bibliotek faktisk en afdeling, hvor de har en kasse, der gemmer fx gamle programmer fra Musikcafeen. Lige som Københavns Stadsarkiv har en samling fra Huset. Men det store arbejde med at scanne og samle tråde er der ingen, der har haft mod på at kaste sig over. Slet ikke, når det drejer sig om den tværkunstneriske side. Eller rettere sagt, det havde vi i foråret (virksomhedspraktik som arbejdsløse), men vores forhold til Husets ledelse gik hen og blev for speget som tiden gik, så vi trak os ud.

  Jeg vil sådan set gerne være med på et projekt omkring det, men jeg har det ikke supergodt med Husets nuværende PR-afdeling og Husets bestyrelsesformand. Så er det sagt lige ud. Uden at gå ind i klistrede detaljer.

  Hvad jeg ønsker allermest er i virkeligheden, at nogen redder det hele ud af Huset, kommer med en 3x34 og en ordentlig sækkevogn og kører det hele væk til et sted, hvor der bliver passet ordentligt på det, så det ikke går til og så interesserede historieskrivende kan bruge informationsressourcerne, uden at skulle ned i en fugtig, støvet og helt igennem klam kælder (de har køkkenaffaldsrum dernede) for at fordybe sig i kulturhistorien. Meget af materialet, fx nogle af de flyers, jeg har scannet og mange af plakaterne, stammer faktisk ikke engang fra Huset, men er blevet sendt derind engang i 80'erne. Arrangementerne har fundet sted andre steder.

  De har den i jubilæumsskriftet omtalte "Sæd i Sidegaden" plakat i den kælder. Og den er fra Hvidovre. Måske har de den også i Hvidovre. Jeg ved i hvert fald, at Hvidovre Bibliotek simpelthen købte mange af malerierne fra arrangementet og hænger dem op derude engang i mellem. I Hvidovre har også en stor samling af gamle udstillingsprogrammer, -kataloger og andre småtryk af den type, som andre biblioteker ellers ikke samler på. Måske har de også Strunges eksperimentalvideoer....

  SvarSlet
 4. Hov! Jeg fandt lige via Google ud af at den ene af de videoer lige har været vist....på Hvidovre Bibliotek:

  Program

  Måske skulle deres PR-afdeling oppe sig lidt?

  SvarSlet
 5. Bliver gang på gang imponeret over hvor uinteresserede, forskellige instanser er i kulturbevaring...

  Tja, man skulle tro, at i det mindste Københavns Stadsarkiv kunne have en interesse i stoffet, hvis det allerede har en bunke ting fra Huset. Og melder mig som sagt gerne som en ud af flere til at rage kastanjerne ud af ilden, ringe efter 3X34 osv. Men også kun som en ud af flere. Hverken kan eller vil gabe over et projekt i den størrelsesorden alene.

  Lyder spændende med Hvidovres samling, og jo, den kunne de nok gøre mere ud af udadtil...

  SvarSlet
 6. Både Bymuseet og Rockmuseet er interesserede, ved jeg med sikkerhed, da vi har talt med dem allerede i April. Det er Huset, der er problemet. Ikke verden udenfor Huset.

  Jeg er nødt til at udtænke en plan. For det store problem bliver sådan set ikke at slæbe tingene ud. Det, som du tror bliver omstændigt, bliver det mindste af opgaven. Det store problem bliver overhovedet at få lov at have med tingene at gøre - også selv om man vil sidde og rode med dem nede i den klamme kælder. De har to enkeltpersoner, der sidder på meget centrale poster derinde, som er meget meget svære at forhandle med. Personligt er jeg tilbøjelig til at give op. Jeg får det helt dårligt ved tanken om at skulle forhandle med dem...

  SvarSlet
 7. Ok, så er man da nået et par aftagere længere. Men det lyder mystisk, det andet - at man, selv om de ikke selv er intesserede i at bevare det, de har, omvendt heller ikke må sørge for en videreformidling... Ved ikke, om jeg har læst situationen rigtigt? Svar evt. pr. mail, hvis det er for følsomt til det her forum.

  SvarSlet
 8. Hvor er din mailadresse? Jeg har den ikke og har ikke kunnet finde den her på siden. Jeg ved ikke, om det er for følsomt - jo, måske. Du får svar pr mail.

  SvarSlet
 9. Det materiale, som ligger i arkivskabene fylder cirka 7-8 af de grønne mælkekasser. Jeg vil mene, at det bør arkiveres på Det Kongelige Bibliotek i deres Klippotek: KBs udklipssamling

  SvarSlet
 10. Ligger den ikke herinde? Nå, men det er i hvert fald damaetas@get2net.dk

  Lyder som en fornuftig disposition. I øvrigt endnu en spændende samling - kunne se, de havde en del ting fra Saltlageret...

  SvarSlet