onsdag den 23. marts 2011

K8 til ære

Det er med bedrøvelse, jeg i går modtog nyheden om, at dj'en og radioværten Kjeld Tolstrup var afgået ved døden. Ikke fordi jeg var fast lytter af Unga Bunga eller noget, men jeg husker ham fra det, der vel efterhånden kvalificerer sig til at være "meget gamle dage" - dvs. dengang, han sidst i 80'erne/først i 90'erne betød det samme for den spædt spirende house-scene vest for Storebælt, som Kenneth Bager gjorde øst for. Dengang var jeg en lille lort på 15-16 år fra Lars Tyndskids ødemark, der, sammen med nogle kammerater fra skolen, havde fået den idé, at jeg kunne skrive et kvalificeret musikblad. Det fælles barn bar navnet Underground og var i starten en lille, gnidret sag i A5-format, vi fik kopieret på skolen. Og ret beset var meget af det, vi lavede, det argeste lort, men vi var faktisk et af meget få medier dengang overhovedet, der ikke blot tog house-musikken seriøst, men også skrev om den. Ja, faktisk var der meget få mennesker i Danmark, der overhovedet hørte den. Og jeg skal ikke kunne sige, om det var det, der gjorde, at Kjeld så at sige ville lege med os tre selvlærte bonderøve, men da vi kontaktede ham, var han i hvert fald meget positiv over for det, vi lavede, og vi var ved at dø af stolthed - følte nærmest, at vi var blevet velsignet af Gud - da mesteren fra Blitz i foråret 1990 satte pen til papir og skrev en aktuel personlig top 10 til vores blad!

Det fortsatte han kun med ét nummer endnu, for undergrund eller ej - han var ved at blive en travl herre. Men heller ikke mere travl, end at han senere sikrede os et langt, godt interview med shoegazer-sensationerne Ride, da de d. 14/11 1990 spillede på Grønnegade 93B i Århus. Noget, jeg - også - for evigt vil være ham taknemmelig for. Som sagt kunne han sagtens have rystet på hovedet af vores amatørisme, men...

Da Underground lagde til land, mistede jeg langt hen ad vejen forbindelsen til den club-scene, Tolstrup fortsatte med at være en vital kraft på, og da skribentvirksomheden nogle år senere fortsatte i form af Geiger, var det heller ikke hans hjørne af musikmiljøet, vi udforskede mest. Så kontakten løb ud. Men de oplevelser, vi havde med "K8" dengang - og i øvrigt også Kenneth Bager, der, trods sin måske endnu større guru-status, var lige så meget nede på jorden - gødede ikke blot vores lyst til at skrive videre i usigelig grad. Det beviste også for os, at man ikke behøver at være et røvhul bare fordi, man er en "ping". Og at folk ikke nødvendigvis mister den oprindelige gejst og entusiasme, når de "bliver store".

Kjeld var - efter alt at dømme - en ukuelig ildsjæl inden for sit felt til det sidste. Og ildsjæle fortjener til enhver tid hyldest. Derfor disse mindeord, der ganske vist ikke kommer fra en nær bekendt eller samarbejdspartner, men forhåbentligt kan være endnu en lille brik i det puslespil, K8 nu har efterladt sig.

R.I.P.!

Bonus: De to lister, Kjeld havde i Underground...

# 5, april 1990:

Kjeld 'K8' Tolstrup club chart Jan. - Feb. 90.

1. Sunsonic: Kind of Lovin'
2. Angel (Eurythmics): Sweet Dreams
3. Stone Roses: Fools Gold (Bootleg Mix)
4. L.S.D. (Lucy in the Sky With Diamonds) - promo
5. Inspiral Carpets: Lost Flight (white label)
6. Olimaz & Dj Shapps: Last Night a Dj Saved My Life
7. Lenny Kravitz: Flower Child
8. Gangly Bootleg (Blue Aeroplanes): Lovers All Around
9. Foxy Brown: Fast Car
10. Gary Clail: Beef (white label)

# 6, november 1990:

K8 club chart august - Sub 1, Blitz

1. Picnic: Meat King (remixes)
2. My Jealous God: Everything About You (Dave Hasslam remix)
3. The Times: Et Cieu Crea la Femme (lp)
4. Dee-lite: Groove is in the Heart / What is Love
5. Cult of Snap: Hi-power
6. KLF: What Time is Love
7. ???: Rainy Days and Mondays
8. Meat Beat Manifesto: Helter Skelter / Radio Babylon
9. Bass and Trouble: Horse With No Name
10. If?: Saturdays' Angels (Brain Mix)
11. Jungle Brothers: Beyond This World (Round & Round Mix)
12. Ultraviolet: Cities / Fly
13. Prince: Grafitti Bridge (lp)
14. Gene Loves Jezebel: Jealous (Club Mix)
15. Shamen: Slip Inside This House

2 kommentarer:

 1. Det bringer minder...Især nogle af numrene på liste 2 har jeg rystet seriøs røv til.
  Jeg håber Kjeld fyrer godt op under dansegulvet der hvor han er nu...

  Æret være Kjeld Tolstrups minde.

  SvarSlet
 2. Det samme her, om end "Fools Gold" og Angel-nummeret også holder 110 i dag, hvis man skal have motioneret sin derriére.

  Ja, overetagen har fået en dælens god resident dj nu...

  SvarSlet