lørdag den 5. maj 2012

Finale - Steffen Baunbæk

Når nu Gaffa ikke synes, at 26 solgte eksemplarer af min debut-cd kvalificerer mig til at medvirke i deres serie... Well, SÅ meget skal være dem tilgivet, men hvis alle mulige kendisser, som ikke har antydningen af et forhold til musik, kan medvirke, kan jeg vel også...

***

Kommer du fra et hjem med klaver?

Nej, men der var blokfløjte, jøde- og mundharpe og brugte vaskepulver-tønder, jeg kunne spille trommer på. Byggede mig også engang en guitar af en cigarkasse, et bræt, nogle søm og lidt fiskesnører, jeg havde hugget fra min far, og den prøvede jeg efter bedste evne at stemme. Det lød ad helvede til, når jeg spillede på den, men det gjorde det også, når jeg spillede på alt muligt andet. Men det føltes fedt, og folk lagde i dén grad mærke til det, og man kan jo udvikle en art æstetik ud fra den slags...

Spiller du selv et instrument?

Well, kan man spille bare en lille smule på ét instrument, der lyder rigtigt, kan man spille lidt på de fleste. Regner dog mig selv for at være uortodoks, om end ganske hæderlig på trommer. Jeg kan holde en rytme. Det, som har sat mig i stand til rent faktisk at lave lidt ok småting hen ad vejen, er dog musikredigerings-software. Jeg kan sagtens strukturere og komponere musik. Som sådan spiller jeg dog som en brækket arm.

Har du nogen sinde drømt om at blive musiker?

Ja, sguda! Drømmer stadig! Men det kræver nok, at jeg finder sammen med andre, der heller ikke betragter sig selv som...ad...musikere.

Synger du i badet?

Ikke længere. Der var engang, jeg havde ambitioner om at blive sanger, men så kom jeg til at lytte ordentligt til nogle bånd, jeg havde optaget med "bedrifterne"... Jeg kan recitere rytmisk, så det lyder ordentligt, men decideret sang udsætter jeg ikke gerne sagesløse for.

Hvad betyder musik for dig?

Fra de 10 til 35 betød den alt! I starten på den der benovede måde, hvor man havde idoler, man ville være som. Senere blev den en måde at udforske verden på i bredere forstand - en nøgle til andre kulturelle felter. I de senere år dyrkede jeg musikken, fordi jeg betragtede den som den ædleste af alle kunstarter - som en måde at nærme sig noget højere på, der gik uden om intellektet. Modsat den litteratur, som ellers har været min anden løbende kærlighedsaffære. Jeg er dybt skeptisk over for at erkende verden gennem intellektet. I hvert fald alene. Sådan har jeg det i og for sig stadig, og jeg hører stadig musik med et andet eftertryk end menigmand, tror jeg, men det er sproget, jeg kan foretage mig noget med på en hurtig, effektiv og økonomisk overskuelig måde, som står godt til min situation og mit rastløse temperament.

Hvor meget fylder din pladesamling?

Sidst, jeg talte efter, over 3000 titler på lp, cd, 7" og kassette. Det er 5 år siden. Er aldrig blevet den store fan af downloads og streaming - har altid betragtet indpakningen som en uundværlig del af et fuldgyldigt værk. Hvorfor skal alting være så fucking hurtigt og discountagtigt? Bruger dog YouTube en del, når jeg vil orientere mig.

Hvad er din yndlingsplade?

Det er umuligt for mig at afgøre, for det skifter hele tiden. Det er som at stå i en slikforretning: Vil man helst have lakrids, vingummi, bolsjer, nødder eller chips i dag? Kunne nemt lave en liste over 40-50 titler, som har betydet enormt meget for mig, men hive én ud? Glem det!

Hvad er den mest pinlige plade, du har stående i din pladesamling?

Har en del, jeg aldrig sætter på, men som jeg alligevel gemmer, fordi folk har givet mig dem i hadegave. Efter min mening tæller de dog ikke. De hører bare til. Måske kan den Ace of Base-opsamling, jeg engang købte, fordi jeg var totalt skudt i en pige på gymnasiet, der lyttede meget til dem, kvalificere sig? Men så igen: "All that she wants" er sgu klasse-pop!

Hvilken sang ville du vælge på karaokebaren?

Sikkert noget Bee Gees eller Scissor Sisters. Jeg er ualmindeligt ringe til falsetsang, og det skal helst være et uforglemmelig show, ikke?

Hvilken sang forbinder du med din første forelskelse?

Der må vel være tale om to. Min første barndomsforelskelse: Foreigner: "I want to know what love is". Min første "voksne": The Cure: "Pictures of you".

Hvad er den perfekte musik til en erotisk aften?

Kommer an på hvilken type erotik, der er tale om. Alt fra Merzbow til klassisk går an. Foretrækker dog generelt stilhed og reallyde. Hvorfor al den iscenesættelse? Det handler jo om mennesker og spændingen mellem dem, for pokker - ikke musik.

Hvad hører du helst søndag morgen?

Kirkeklokker. Fuglesang. Støv, der falder til gulvet. Den slags.

Hvilken sang får dig stensikkert på dansegulvet?

Må hellere nævne nogle stykker: Mars: "Helen Fordsdale", Underworld: "Born slippy", D.A.F.: "Der Mussolini", ABBA: "The winner takes it all", U2: "Sunday bloody sunday". Vil man have mig til at gå helt grassat, kan man jo spille "Mr. Self Destruct" med Nine Inch Nails, men så skal man forberede sig på, at der bliver smadret ting. Om ikke andet på mig.

Hvad er den første sang, du kan huske?

Fra et tidligere liv: The Moody Blues: "Nights in white satin". Fra det nuværende vist Bamses "Vimmersvej". Eller "Solen er så rød, mor". That one scared the living shit out of me!

Hvilken sang kan få tårerne frem i øjnene på dig?

Der er nogle stykker. Men spil Martin Halls "Magnum opus" for mig en dag, hvor jeg virkelig er langt nede, og du skal løjer!

Hvilken musik skal spilles til din begravelse?

I kirken: Spids Nøgenhats "Når spindelvævene blomstrer". "Dejlig er Jorden" skal synges fra salmebogen.

Har overvejet at lave en blandet cd eller noget til gravøllet. Veksler stadig noget mht. indholdet, men følgende ting bør være på:

Pink Floyd: "High hopes"
Sigur Rós: "Vidrar vel til lóftarasa"
Beta Band: "Dry the rain"
Sid Vicious: "My way"
Laibach: "Across the universe"
Kraftwerk: "Autobahn" i albumversionen
Lou Reed: "Magic and loss"
Death in June: "Peaceful snow"
Current 93: "Earth covers earth"
Depeche Mode: "New life"

Har du været i operaen?

Nej. Spar mig. Kan ikke udstå staffagen og faconerne.

Har du været på festival?

Ja, 14 år på Roskilde, 7 på SPOT - og så har der været en masse mindre festivaler, jeg har frekventeret on and off. Har det pt. fint med at plukke koncerter ud på Copenhagen Jazz Festival, selvom Gutter Island også lokker lidt med hvad dertil hører af spritcoma og meget, meget styg rock'n'roll. Tager jeg derhen, bliver det sikkert kun én gang, for jeg har ikke rigtigt fysikken til det lort længere. Men det vil blive en storslået finale - dét lover jeg!

Hvad har været din bedste koncertoplevelse?

Sikkert Grey Daturas og Blob Back Fahrenheit på Rumstativ, Århus Havn, september 2007. Den aften ændrede af alle mulige forskellige årsager mit liv. Bl.a. endte jeg pludselig med at hoppe over et stort bål foran små 100 måbende, hovedrystende mennesker... Lang forklaring, men hvor mange koncerter ender med, at man kommer forandret tilbage og ved, at der er sket noget med én, som ikke lader sig rulle tilbage?

Hvis du skulle på date med en musiker, hvem skulle det så være?

Patti Smith eller Marianne Faithfull. Ikke for at score, men fordi de begge to er fantastiske mennesker med enormt spændende levnedsforløb bag sig. Ville suge erfaringer og anekdoter til mig som en svamp! Og så måske afslutte daten med et kram og et artigt kys på kinden.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar