onsdag den 11. juli 2012

Drenge i kjoler - nu og før

I 2012 afføder det åbenbart voldsom harme, når børn ikke afbildes i de klæder, tilfældige kulturelle konventioner har dikteret, at de bør bære. Hvem kender f.eks. ikke i disse dage dette "stærkt provokerende" billede:
Konklusionen synes generelt at være, at hvis man ikke resolut indprenter sine børn de helt bestemte kønsrollemønstre, man på nuværende tidspunkt via tåget koncensus har besluttet sig for er "sunde" og "naturlige", "skader" det deres udvikling, så de med stor sikkerhed udvikler sig til "seksuelle afvigere". Med andre ord: Den farverige knægt ovenfor kan - fordi han i en ung alder synes, det er rart at gå i kjoler - næsten kun udvikle sig til noget så ækelt og forskruet som en, gys, bøsse!!!

Nuvel, der eksisterer også et billede af mig fra min barndom, hvor jeg er iklædt min mors konfirmationskjole. Jeg havde en dukke, jeg holdt meget af at lege med, jeg syede broderier i korssting, til jeg blev vind og skæv i hovedet, og en morgen, min mor vågnede op, havde jeg tømt hendes sminketaske ud på gulvet, hvorefter jeg havde tværet stort set hele indholdet ud i mit ansigt. Dengang rystede man bare på hovedet og tænkte "skøre knajt" - i dag ville jeg givetvis være blevet sendt til børnepsykolog pronto for derefter at vende hjem til et værelse, hvor dukken var blevet udskiftet med en svært bevæbnet actionman!

Jeg har flere pointer med at nævne dette. For det første udviklede jeg mig ikke til én af de der "ulækre" bøsser ved at lege med mine feminine sider i drengealderen. Jeg er nok sådan omtrent så hetero, som nogen bliver. For det andet: Havde jeg udviklet mig til en bøsse - hvad så??? Kærlighed er vel kærlighed! For det tredje: De kønsrollemønstre, vi pådutter vores børn i dag, er og bliver produkter af en bestemt kultur i en bestemt tidsalder. Betragt blot dette billede - Besøget hos Bedstefader (1853) - af maleren Julius Exner:Billedet blev malet i Store Magleby på Amager, der siden 1521 havde været hjemsted for en klynge bønder af hollandsk afstamning, hvis traditioner på flere punkter adskilte sig fra de danske. F.eks. er den lille, søde pige i kjolen en dreng fra nabobyen Dragør! Ja, det er sandt! Blandt Amager-hollænderne, fra hvem i tusindvis af nulevende danskere (heriblandt undertegnede) stammer, skelnede man simpelthen ikke påklædningsmæssigt mellem piger og drenge, før de fyldte fem år: De røg alle sammen i kjole og kyse!

Blev de bøsser af den grund? Alene det faktum, at jeg sidder her i dag og skriver disse linjer, synes sådan set at indikere noget andet...

1 kommentar:

  1. Ja - og ser det billede, du henviser til, for første gang - altså følger jeg ikke med - uha-da-da! :-)
    Men Exners billede har jeg kendt 'altid' - og er derfor glad for oplysningen om at drengen er en dreng - det har jeg jo ikke overvejet, selvom storebror havde et stort olietryk af det hængende...så måske burde jeg have kunnet se det!

    SvarSlet